PROGRAM MAJ 2019

Baltic Travel - foto Bjørg Kiær

PROGRAM

FASCINERENDE BALTIKUM

Den store rundrejse til Estland, Letland og Litauen …

De tre spændende byer Tallinn, Riga og Vilnius …

+  det løse ind imellem

Baltic Travel arrangerer i samarbejde med Karsten Hermansen som historisk guide en spændende og indholdsrig rejse til Estland, Letland og Litauen fra 20. – 28. maj 2019

Rejsen er fokuseret om en række temaer med overnatninger på gode 4* hoteller og middage og frokoster, der repræsenterer det baltiske køkken.

Vi kører i Jesper Bus store rejsebus med Jesper selv ved rattet.

Rejsen er fokuseret om en række temaer med overnatninger på gode 4* hoteller og middage og frokoster, der repræsenterer det baltiske køkken.

Vi kører i Jesper Bus store rejsebus med Jesper selv ved rattet. Find mere information om ‘alt det praktiske’ her: http://baltictravel.dk/det-praktiske-maj-2019/

Programmet ser således ud:

Dag 1 / Mandag 20. maj

TEMA:
VORES UKENDTE NABOER

Der er afgang med færgen fra Ærøskøbing 08:35 (opsamling i Marstal, Ærøskøbing, Svendborg, Nyborg og Tåstrup)

Efter en behagelig køretur, hvor vi passerer både Storebæltsbroen og Øresundsbroen når vi frem til Karlshamn, hvorfra vi sejler til Klaipeda. Vi holder frokostpause ved Gårdstånga Vegkrog og Rasteplads. Her er også en servicestation, hvis man behøver småting. Her spiser vi den gode kyllingesandwich med bacon fra Cafe Aroma. Har man en større sult, kan den stilles på vejkroen.

Hvis tiden tillader det, vil vi tage en lille rundtur på det hyggelige torv i Karlshamn inden vi kører ombord på færgen til Klaipeda. Færgen er Athena Seaways, en moderne færge med plads til 500 passagerer. Vi indlogeres i to-mands- eller enkeltkahytter alt efter ens bestilling inden vi mødes til fælles middagsbuffet i restauranten. Måske er der lyst til en drink til sø priser i den hyggelige bar inden sengetid eller et besøg i shoppen med ægte tax free priser. Efter en dejlig nat søvn på den sikkert blide Østersø vågner vi op til en god morgenmad, som vi indtager, mens vi sejler ind i Klaipedas travle havn, hvor vi lægger til klokken 09:00.

Her er en lille video, der viser ankomsten til Klaipeda  https://www.youtube.com/watch?v=LxCNWhWw_dY

Dag 2/ Tirsdag den 21. maj

TEMA:
DE FRIE ÅR 1918-39

Efter den gode nats søvn og mætte af morgenbordet ombord er vi klar til den første dags udfordringer på den store baltiske rundrejse. Vi sætter med det samme kurs mod Kaunas, Litauens næststørste by, hvor vi gør ophold i den gamle bydel, der omkranses af de to store floder Neumunas og Neris, som er henholdsvis 1000 og 500 km lange, begge med udspring i Hviderusland. Vi besøger det smukke torv med det tidligere rådhus, nu Kaunas bymuseum, og kigger også indenfor i den nyrestaurerede katedral, Peter & Pouls kirken, inden vi spiser frokost på Berneliu Uzeiga, der venter os med en god litauisk frokost. Efter frokost er der tid til på egen hånd at se nærmere på Kaunas sammen med Karsten og Carl som guider.

Midt på eftermiddagen fortsætter vi turen mod hovedstaden Vilnius, til vi når vores hotel, Domus Maria, et tidligere kloster oprindeligt tilhørende de barfodede Karmeliter. Bygningen er fra 1621 og værelserne er indrettet i de tidligere munkeceller. Hotellet tilhører nu den katolske kirke og alle værelser er velsignet af den katolske kardinal i Vilnius.

Der er en smuk og måske lidt asketisk atmosfære over hotellet. Beliggenheden er unik, helt i centrum af centrum i den gamle by. Se mere om hotellet på www.domusmaria.com . Hotellet har karakteren ”fremragende 8.8” på booking.com

Middagen indtager vi på en hyggelig autentisk restaurant, ”Lokys”, i gåafstand fra hotellet. Her skal vi både smage kronhjort og vildsvin skyllet ned med godt litauisk øl. På hjemvejen til hotellet kan man nyde byens aftenstille atmosfære og måske droppe ind på en hyggelig cafe eller bar for aftenens afslutning.

Dag 3 / onsdag den 22. maj

TEMA:
FRIHED & TOLERANCE / UNDERTRYKKELSE & TERROR

Dagen er i princippet fri til at opleve Vilnius på egen hånd eller deltage i hele eller dele af det planlagte program, der ser således ud:

Efter morgenmaden starter vi en historisk/kulturel tur gennem Vilnius med en dansktalende lokalkendt guide. Vi begynder turen ved Morgengryets Port, Ausros Vartu, herfra går vi i slentre/fortælle tempo ned gennem den gamle by. Undervejs besøger vi den russisk ortodokse kirke, og hører om John, Anton og Eustatis, der blev tortureret på grund af deres kristne tro, en tro der var så stærk, at de gik på deres knuste ben til galgen, hvor de blev hængt. Vi hører om bygningen, der gik fra bordel og kro til kirke. Vi hører om den store brand i 1610, der ødelagde 5000 huse og 20 kirker. Vi hører om Napoleons krig mod Rusland, hvor han den 25. juni 1812 gik gennem Vilnius med 600.000 soldater og kom samme vej tilbage den 8. december 1812, men nu kun med 80.000 soldater. Resten var frosset ihjel i Rusland. Vi ser Universitetet og den smukke universitetskirke, St. John, hører om, hvorfor Vilnius ser så italiensk ud. Vi hører om 120 års russisk besættelse sluttende med 1. verdenskrig afslutning, vi hører om den korte frie periode fra 1918 til 1939, vi hører om den tyske besættelse og udryddelse af 200.000 jøder, vi hører om den sovjetiske terror, deportationerne og den påtvungne sovjetificering indtil Murens fald i 1989.

Undervejs på vandreturen gennem den gamle by holder vi en pause, hvor man kan hvile sig på en bænk, drikke en kop kaffe eller købe den hørkjole man lige gik forbi for lidt siden.

Efter pausen fortsætter vandreturen i fortælletempo og slutter ved den store Katedral ved frokosttid. Man har nu et par timer på egen hånd for frokost og shopping inden bussen afgår fra Katedralen klokken 14:00, hvor vi kører

til Trakai og ser den imponerende borg fra 1400-tallet, hører om ”Karaimerne”, en lille tyrkisk- talende religiøs og etnisk gruppe bragt til Trakai af Storhertug Vytautas i 1398 fra Krim, en gruppe der stadig har en fremtrædende plads i Trakai.

Efter Trakai kører bussen til aftenens middag i restauranten i TV Tårnet, en middag indtaget med den smukkeste udsigt over Vilnius og omegn. Inden vi kører op i tårnet hører vi om de dramatiske begivenheder 13. januar 1991, hvor sovjetiske specialtropper angreb tårnet, dræbte 16 og sårede 600. På vejen tilbage fra TV tårnet til hotellet kører vi ad den imponerende Gedimino Avenue forbi Parlamentet, Den Røde Plads og KGB bygningen

Dag 4 / Torsdag den 23. maj

TEMA:
STRÅLENDE SKØNHED OG SOVJETISK FORFALD

Efter morgenmaden sætter vi os til rette i bussen igen, turen går nu nordpå mod Riga, Letlands hovedstad.

På vejen spiser vi fælles frokost og besøger Runddale Slot, et stort barokslot bygget i det 18. århundrede til Hertugen af Kurland. Slottet er opført i samme stil som Versailles med tilhørende have og park, men har haft en lidt anden skæbne. I sovjettiden blev det brug som kornlager og den store spisesal blev brugt til gymnastiklokale. Slottet er nu ved at blive ført tilbage til tidligere tiders storhed og er nu et af de mest besøgte turistmål i Letland, ja måske i Baltikum.

Efter besøget på Runddale Slot kører vi videre mod Riga, hvor vi skal overnatte på Bellevue Park Hotel Riga, et 4* hotel 1,7 km fra den gamle by, men med gode forbindelser til byen umiddelbart ved hotellet. Bellevue Park Hotel Riga har karakteren ”fremragende” på booking.com. Efter indtjekning og en lille pause kører bussen ind til centrum for på egen hånd at få det første indtryk af Riga. Middagen er også på egen hånd for at give frihed til opera eller musik, men vi giver gerne gode forslag og arrangerer også med glæde. For dem der måtte ønske det er man meget velkommen til at følges med Karsten og Carl til et sted, hvor priserne er rimelige og maden god. Ønsker man at slappe mere af, så er hotellets restaurant også et godt valg.

Dag 5 / Fredag den 24. maj

TEMA:
DEN BALTISKE VEJ MOD FRIHEDEN

Vores afgang fra Riga mod Tallinn er midt på formiddagen, men vi kører alligevel fra hotellet lige efter morgenmaden for enten 1) gå med Carl Jørgen Heide en tur til de store markedshaller i de tidligere hangarer for zeppelinere. Markedet er et eksotisk skue af kød, fisk, grøntsager, ost, brød og honning, et myldrende liv fra klokken 7 om morgenen, ja også søndag. Det er her letterne har tid at handle, eller 2) gå med Karsten Hermansen og en lokal guide gennem den gamle by og høre om Rigas historie, besøge domkirken og se Sortebrødrenes hus. Man rives let med, men bussen venter ikke. Der er afgang klokken 11:00 fra Operaen mod nye oplevelser helt nordpå i Baltikum, Tallinn. Vi spiser fælles frokost undervejs, på Cafe Karle, 88 km fra Riga, og ankommer sidst på eftermiddagen til vores hotel, det 4* Hotel Ülemiste, der ligger ved den smukke sø Ülemiste, 5 minutters kørsel fra den historiske gamle by. Vi ville gerne bo mere central, men på grund af en international konference var alle hoteller tættere på den gamle by booked mere end et år i forvejen. Det er måske nu tid til en ”slapper” på værelset eller et besøg i saunaen inden vi klokken 19:00 mødes vi i hotellets reception, for sammen at følges i bus til den store middelalderfestmiddag i Olde Hansa, der naturligvis indledes med Karsten Hermansens favoritdrik, Munkens Brud, en lun krydret snaps.

Dag 6/ Lørdag den 25. maj

TEMA:
SÅDAN KRISTNEDE VI ESTERNE

Igen en dag fri til at gøre oplevelser på egen hånd, men for dem, der har lyst, leder Karsten Hermansen og en lokal guide os efter morgenmaden igennem Tallinn og Tallinns historie fra Valdemar i ildhu for at kristne verden samlede en stor hær og 1500 langskibe og vandt slaget over esterne ved Lyndanisse lørdag den 15. juni 1219, hvor Dannebrog faldt ned til landet blev besat af den sovjetiske magt.  Det var her ved Lyndanisse, at Valdemar II lod opføre ”castrum danorum” som senere på estisk blev til Tallinn, danskerborgen. Vandreturen er opdelt i to, en tur gennem den gamle by, den nedre del af Tallinn, Rådhuspladsen, besøg i et par kirker, de mange fine borgerhuse, naturligvis hele den fine ringmur med de mange tårne og for dem, med lidt mere brød i fødderne slutter turen på den øvre del af Tallinn, Toompea, hvor vi finder Toompea slot med parlamentet, det højeste tårn i ringmuren (Pikk Herman / høje Hermansen), den imponerende Alexander Nevsky Katedral og Jomfru Maria Katedralen.

Så blev det vist tid til frokost på egen hånd i en af de små restauranter vi har passeret. Turen har bestemt givet inspiration til opdagelser på egen hånd eller middagslur på hotellet. For dem med mere energi og lyst til oplevelser kan man tage ud til Kadriorg. Slottet blev opført af Peter den Store af Rusland til sin hustru Katharina efter afslutningen af Store Nordiske Krig. Det huser nu Estlands kunstmuseum for udenlandsk kunst. For mere maritimt interesserede er det spændende estiske maritime museum i den tidligere vandflyver havn et godt besøgsmål. Her ser man blandt andet en af de legendariske kulfyrede baltiske isbrydere.  Bussen kører tilbage fra den gamle by til hotellet igen klokken 16:00, så man har et par timer til at lade op til en aften i den charmerende by inden bussen klokken 18:00 bringer os ind til centrum. Aftenen og middagen er på egen hånd efter egne ønsker. For balletinteresserede opføres balletten Romeo og Juliet på Estonian National Opera klokken 19:00. Billetter hertil kan bestilles ved tilmelding til turen. Bussen kører tilbage fra den gamle by klokken 22:00, vil man senere hjem koster en taxa 5-10 €.

Dag 7 / Søndag den 26. maj

TEMA:
MON PUTIN PLANLÆGGER AT TAGE DE BALTISKE LANDE?

Der er afgang fra hotellet klokken 08:30, turen går tilbage til Riga, men verden ser helt anderledes ud ved at køre modsat. Vi stopper for fælles frokost undervejs på restaurant Plavas lige efter at have passeret grænsen til Letland. Vi er tilbage på et andet hotel i Riga, Hotel Hestia Jugend, der ligger centralt tæt på den gamle by hen på eftermiddagen. Det 4-* stjernede hotel ligger i art nouveau kvarteret i Riga, 10 minutters gang fra centrum af den gamle by. Efter indcheckning mødes vi til et glas vin, frivilligt naturligvis som alt på denne tur, her vil den danske ambassadør i Riga, Hans Brask, byde velkommen til os og fortælle kort og præcist om udfordringerne ved at være et land i første række mod et mere og mere aggressivt Rusland, specielt set i lyset af, at 25 % af den lettiske befolkning er russere. Aftenen er ellers på egen hånd, nogle vil måske til koncert, nogle vil gense gamle Rigas smalle gader, måske vælger nogle filosofiske samtaler over godt lettisk øl eller et par glas White Russian. Under alle omstændigheder byder Baltic Travel på en tidlig middag på hotellets restaurant, så tidligt at den ikke står i vejen for aftenens andre aktiviteter.

Dag 8/ Mandag den 27. maj

TEMA:
TRO & MODSTAND /
DEPORTATION & HJEMKOMST

Turens sidste dag i Baltikum, en tur der går fra Riga mod Siaulai og Klaipeda. Vi forlader hotellet klokken 08:00. Undervejs besøger vi den både imponerende og lidt skræmmende Korshøj, det sted i verden, hvor der på et sted er samlet flest kors, langt over 100.000. Det er blevet et nationalt pilgrimssted, specielt efter pavens besøg i 1993. Hvad er så meningen med denne korshøj? Det oprindelige budskab var en protest mod besættelsesmagten Rusland, et minde om de litauere, der døde i en opstand mod russerne i 1831. Russernes senere genkomst som besættelsesmagt, denne gang med navnet Sovjetunionen, har kun bidraget til at styrke højens symbolske betydning. Højen var en torn i øjet på kommunisterne og flere gange forsøgte man at fjerne de mange kors, således blev højen flere gange bulldozet og mange tusinde kors blev ødelagt og fjernet. Men ganske kort tid efter var lige så mange på plads igen, ja måske endda flere.

Efter besøget på Korshøjen spiser vi frokost tæt på Siauliai inden turen går videre mod Klaipeda. På vejen skal vi besøge museet for den kolde krig, dybt inde i Zemaitijas Nationalpark, en tidligere tophemmelig raketaffyringsbase, hvor fire 27 meter dybe affyringsramper var parat til at lægge Vesteuropa øde med raketter med hver en sprængkraft på 1000 gange Hiroshima bomben.

I Klaipeda venter Athena Seaways med kahytter og en lidt sen middag, der er nemlig først afgang klokken 21:00 (lokal tid). Turen er næsten slut, kun en nat på Østersøen og så venter den svenske jord. Men inden køjen kalder, siger Baltic Travel tak for turen med et par drinks i Kaptains Bar.

Dag 9 /Tirsdag den 28. maj

TEMA:
MOD VELKENDTE HORISONTER

Efter morgenmaden og de sidste toldfrie indkøb ankommer færgen til Karlshamn klokken 09:00. Med lidt held, et par korte pauser for selvproviantering, og Jespers blide, men bestemte fod på pedalen skulle vi gerne nå færgen mod Ærø klokken 16:05 – med tak for turen undervejs til dem, der står af i København og Svendborg.